Visions for The Next Helsinki

Celebrating the plurality of good ideas

Next Helsinki –kilpailu hakee laajoja näkökulmia Helsingin kaupunkisuunnitteluun ja kulttuuripolitiikkaan

Posted on 09 Dec 2014 | 0 comments

Lataa .pdf tiedote

Tiedote 8.12.2014

Next Helsinki –kilpailu hakee laajoja näkökulmia Helsingin kaupunkisuunnitteluun ja kulttuuripolitiikkaan

Next Helsinki -ideakilpailun infotilaisuus järjestetään ke 10.12. klo 15 Musiikkitalon päälämpiön kahvilassa (Mannerheimintie 13 A). Paikalla ovat kilpailun juryn jäsenet HIAPin johtaja Juha Huuskonen, galleristi Ilona Anhava ja kuvataiteilija Heta Kuchka.

Guggenheim Helsinki –museon arkkitehtuurikilpailun lähtökohtana on suunnitella museorakennus Eteläsataman tontille, ei tarkastella kokonaisvaltaisesti Helsinkiä ja sen kulttuurikenttää.

Finalistiehdotusten julkaiseminen herättää uudelleen henkiin keskustelun julkisten varojen käytöstä ja Helsingin kaupunkisuunnittelun ja kulttuuripolitiikan painopisteistä. Guggenheim Helsinki merkitsisi toteutuessaan yksityisen museon tukemista julkisilla varoilla.

Next Helsinki on ideakilpailu vaihtoehtoisille visioille Helsingin taidekentän ja kaupunkitilan kehittämiseksi. Se on perinteisiä arkkitehtuurikilpailuja laajempi kilpailu, joka on avoin kaikille ammattikunnasta riippumatta.

Next Helsinki kutsuu arkkitehtejä, kaupunkisuunnittelijoita, taiteilijoita, ympäristönsuojelijoita, opiskelijoita, aktivisteja, runoilijoita, poliitikkoja ja kaikkia muita, jotka rakastavat kaupunkeja, kuvittelemaan kuinka Helsinki kasvaisi parhaiten kaupunkilaisia ja siellä vierailevia hyödyttävällä tavalla. Eteläsataman tontti on kilpailussa vain alkupiste, josta käsin on mahdollista tarkastella koko kaupunkia liikennöinnistä kulttuurialan yrittäjiin, taiteesta asumiseen, merenrannasta ostoskeskuksiin.

Next Helsinki -kilpailu muistuttaa, että luova ilmaisu ei rajaudu museon seinien sisään vaan on tärkeä osa kaikkea kaupunkisuunnittelua.

“Etsimme monimuotoisia ja haastavia vastauksia kysymykseen siitä, miten taide voi vaikuttaa Helsingin olemukseen, kun kaupunki kohtaa kasvun ja ympäristön tilan aiheuttamat paineet ja globaalin talouden ja kulttuurin yhdenmukaistavat vaikutteet”, sanoo kilpailun kansainvälisen juryn puheenjohtaja Michael Sorkin.

“Tässä on mahdollisuus tehdä kaupunkisuunnittelun historiaa”, sanoo Andrew Ross, New York Universityn professori ja kaupunkisuunnittelun aktiivi. “Next Helsinki –kilpailu on suunnattu tulevaisuuteen katsoville ihmisille.”

Ehdotusten viimeinen jättöpäivä on 2.3.2015.
Lisätietoa kilpailuohjelmasta ja jurystä: www.nexthelsinki.org

Kilpailun järjestäjät ovat Terreform (www.terreform.info), Global Ultra Luxury Faction (G.U.L.F.) (www.gulflabor.org) ja Checkpoint Helsinki (www.checkpointhelsinki.fi).